Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

Rondetafelsessie: medewerkers en regie voor eigen ontwikkeling. Utopie of toch  niet?

12 juli 2016

Zeven experts op het gebied van talentmanagement zaten in Beesd rond de tafel. Onder leiding van Sander Kars, onderzoeker bij Raet, en Peter van den Hout, hoofdredacteur van HR Strategie, deelden ze hun visie en praktijkervaringen over medewerkers, hun ontwikkeling en de mate waarin ze daarin zelf de regie pakken. 

Aanleiding voor het gesprek was het HR Benchmarkonderzoek 2016 van Raet/TNS Nipo, waaruit naar voren kwam dat medewerkers wel meer regie willen over hun persoonlijke ontwikkeling, maar dat in praktijk lang niet altijd doen. Naast Raet en HR Strategie zaten ook vertegenwoordigers van AMC, BASF, gemeente Zwolle, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, LambWeston/Meijer en PWN rond de tafel.

Stellingen

De deelnemers kregen een aantal prikkelende stellingen voorgelegd:

  • “Het is een utopie om te denken dat medewerkers zelf de regie over hun eigen ontwikkeling oppakken.”
  • “Zelfsturende teams betekenen het einde van performance management oude stijl.”
  • “HR-managers hebben het continue feedbackproces onvoldoende inzichtelijk en gebruiken de informatie niet om lering uit te trekken.” 
  • “Leidinggevenden stimuleren medewerkers niet voldoende om zelf de regie over hun ontwikkeling te pakken.” 

Een van de conclusies van de talentmanagement experts is dat mensen prima in staat zijn zelf de regie over hun eigen ontwikkeling te pakken, maar dat dat in veel gevallen een cultuuromslag vraagt. Bij de medewerkers zelf en in de organisatie, maar ook bij HR-managers en bestuurders die de koppeling moeten gaan maken tussen de ontwikkelbehoeften van de medewerkers en de strategische doelstellingen van de organisatie.

Meer weten over het gesprek en andere conclusies?