Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

Raet HR Benchmark 2017 op New Business Radio 

03 april 2017

De HR-praktijk achter de cijfers

Henk Jan van Commenee (Raet) en Monique Caniels (HR-professional) vertellen op New Business Radio over de uitdagingen van HR-managers aan de hand van de Raet HR Benchmark 2017. Ze brengen daarmee de wereld achter de cijfers tot leven. 

People Power is een programma over de kracht van mensen in organisaties. Henk Jan van Commenee, product manager talentmanagement  bij Raet en Monique Caniels HR-professional a.i. van gemeente Veenendaal gingen op 13 maart in gesprek met presentator Glenn van der Burg over een aantal opvallende resultaten uit de Raet HR Benchmark 2017. 

Herkenning en erkenning

Het interview opent met Glenn van der Burgs vaststelling dat het imago van HR wel wat beter kan: HR is voor veel mensen op de werkvloer nogal onzichtbaar, en dan geven bestuurders HR in de Raet HR Benchmark 2017 ook nog eens lage rapportcijfers. 

Henk Jan van Commenee legt uit dat ook HR-managers daarmee worstelen. “De meesten gaan met veel plezier en passie naar het werk, maar toch worden ze daarin niet altijd herkend en erkend. Dat kan samenhangen met verschillende verwachtingspatronen van bestuurders, medewerkers – maar ook die van HR-managers zelf. Bovendien speelt de veranderende omgeving mee. Meer digitalisering, meer self service bij medewerkers leiden ertoe dat het takenpakket van HR verandert en het is niet altijd gemakkelijk los te laten wat je altijd hebt gedaan en mee te bewegen op het tij van de tijd.” 

Midden in de ontwikkelingen

Monique Caniels bevestigt dat de HR-praktijk heel erg verandert en ziet dat HR-managers daarop steeds moeten inspelen. “Er wordt meer van medewerkers verwacht, er wordt gestuurd op persoonlijk leiderschap, en dat geldt ook voor de HR-professional. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je je eigen kracht tot jouw product? Zodat je gewild blijft in bedrijven? Dat heeft lef nodig. Dat je in een positie zit tussen bestuurders en medewerkers in maakt dat niet makkelijker. En de tijd vraagt aan de ene kant dat we een integrale organisatievisie kunnen geven en vertalen naar de individuele werknemer, aan de andere kant moeten we de administratie op orde hebben. HR zit letterlijk midden in die ontwikkelingen.”

…en meer

Behalve dat zij dieper ingaan op de positie van HR-managers in bedrijven, spreken Glenn van der Burg, Henk Jan van Commenee en Monique Caniels ook over strategische personeelsplanning en talentontwikkeling.

Het volledige interview is hier af te luisteren.