Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

Nederlander denkt onterecht minder belasting te gaan betalen

30 maart 2016

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (69%) is zich niet bewust van de wijzigingen rondom loonbelasting die de Nederlandse overheid per 1 april doorvoert. Dit blijkt uit onderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en -services, onder ruim 1.000 Nederlanders. Het onderzoek laat daarnaast zien dat een derde (34%) van de Nederlanders verwacht minder belasting te gaan betalen na doorvoering van de nieuwe belastingregels. Of ze het verschil uiteindelijk opmerken is nog maar de vraag: 37 procent van de Nederlanders geeft aan het nettoloon niet uit het hoofd te weten.

Verwachting versus realiteit

De Nederlandse overheid komt per 1 april met nieuwe rekenregels, omdat bij de laatste veranderingen nog geen rekening is gehouden met de laatste aanpassingen in het belastingplan van 2016. Door deze aanpassingen verandert het nettoloon met ingang van april. Naar verwachting gaat de Nederlandse burger er op achteruit ten opzichte van januari 2016, maar er nog wel op vooruit ten opzichte van 2015. Het verschil in ingehouden loonbelasting uitbetaald over de eerste drie maanden van dit jaar, wordt over de resterende 9 maanden uitgesmeerd en verrekend. Het betreft een verhoging van het belastingpercentage van 0,26% van de tweede en derde schijf.

Bruto-netto-berekening

Het hele jaar kunnen Nederlanders op www.raet.nl/salaris uitrekenen wat zij netto overhouden van het bruto salaris. De berekening neemt ook verschillen in cao’s en persoonlijke omstandigheden mee. In de bruto-netto-tool zijn de wijzigingen die per 1 april worden doorgevoerd verwerkt, zodat bezoekers direct kunnen zien welk effect de nieuwe regels op hun persoonlijke nettoloon hebben.

Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet: “Nederlandse burgers zijn lang niet allemaal op de hoogte van hun nettoloon én de aankomende veranderingen. Dit terwijl er weer enkele wijzigingen plaatsvinden die effect hebben op het bedrag onderaan het loonstrookje. Het is voor elke Nederlander belangrijk om te weten wat de consequenties van de maatregelen zijn voor hun situatie. Met de bruto-netto berekeningen proberen wij duidelijkheid te scheppen rondom de nieuwe rekenregels. Want hoe nauwkeuriger en persoonlijker, hoe relevanter.”