Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

Kunnen, mogen en durven doen waar je goed in bent

07 december 2017

Inspiratiesessie over talentmanagement 

Talentmanagement in de geest van de U2-zanger Bono? Dan kom je al snel op het samen bouwen van een betere wereld. Maar wat is talentmanagement in de geest van Donald Trump eigenlijk? Het moge duidelijk zijn: de inspiratiesessie van Raet over talentmanagement stond bol van creatieve prikkels. 

Creatief denken begint bij anders kijken

We zijn te gast bij In De Ruimte aan de Oudegracht in Utrecht. Vier flipovers staan opgesteld voor het afsluitende onderdeel van deze middag, bovenaan iedere flipover prijkt een naam: ‘Bono’, ‘Donald Trump’, ‘Stratenmaker’ en ‘Olifant’. Bij iedere flipover staat een groepje van een man of acht. Opdracht: stel je voor dat je de persoon of dit dier bent en schrijf dan op wat je te binnen schiet als je aan talentmanagement denkt. “Jullie krijgen acht minuten de tijd”, instrueert trainer Deborah Meeder het gezelschap. Bono wil dat ieders talenten optimaal benut worden, zodat we samen een betere wereld kunnen bouwen. De olifant vindt vooral dat we het samen moeten doen, in de ‘kudde’. De stratenmaker? Die is van niet lullen, maar poetsen. Gewoon doen dus, dat talentmanagement. En Trump? Die geeft de baantjes vooral aan zijn familieleden, maar met een beetje omdenken kun je ‘familie’ ook zien als ‘collega’s’. 

“Ik ben nog nooit zo door Trump geïnspireerd als vanmiddag” Een lachsalvo is het gevolg.

“Ik ben nog nooit zo door Trump geïnspireerd als vanmiddag”, merkt een van de aanwezigen op. Een lachsalvo is het gevolg. Doordat je in de huid van andere personages kruipt, denk je net even anders na over dit onderwerp. En dat is precies waar deze creatieve denksessie voor bedoeld was. Meeder: “Het gaat erom dat we voorkomen dat talentmanagement weer op de achtergrond raakt door de waan van de dag. Deze sessie is bedoeld om in de mindset te komen die nodig is om talentmanagement op een goede manier in te voeren in de organisatie.”

Inclusieve benadering 

Talentmanagement is here to stay. Als iets duidelijk is geworden tijdens het eerste deel van deze inspiratiesessie, dan is dat het wel. De aanwezigen lijken het erover eens dat talentmanagement geen modegril is die wel weer overwaait, het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het HR-vak. 

"Als je kunt, mag en durft te doen waar je goed in bent, dan zul je met veel passie en plezier resultaten boeken"

Voordat het gezelschap zich op de flipovers stort, houden Deborah Meeder en Annemarie List een inspirerend verhaal over de manier waarop talentmanagement is ingevoerd bij de BAR-organisatie (samenwerkingsverband van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk). List: “Wij hebben een inclusieve benadering van talentmanagement. Iedereen heeft talent. Als je kunt, mag en durft te doen waar je goed in bent, dan zul je met veel passie en plezier resultaten boeken. Die resultaten staan natuurlijk voorop, want we zijn er wel om de burger te dienen. We streven naar een excellente dienstverlening aan burgers en daarin past talentmanagement heel goed. Zowel in- als extern staat een persoonlijke benadering voorop.”

Annemarie List - BAR Organisatie

Talentmanagement begint met inzicht 

Voorwaarde is wel dat medewerkers weten waar hun kracht ligt. Om hen daarbij te helpen, maakt de BAR-organisatie gebruik van TMA Talentenkompas van Raet. “Talentenkompas brengt niet alleen talenten van mensen in beeld, maar geeft ook aan welke competenties je makkelijk kunt ontwikkelen op basis van die talenten”, vertelt Annemarie List. “Daarnaast heb je allerlei analysemogelijkheden. Managers kunnen op teamniveau, afdelingsniveau en organisatieniveau kijken in welke mate er talent is voor de competenties die nodig zijn. Dat levert informatie op die we prima kunnen gebruiken bij onze werving en selectie en strategische personeelsplanning.”

Bottom line is dat je de medewerker zelf de regie geeft. Dat kun je niet zomaar van de ene op de andere dag doen, legt List uit. “We doen het stap voor stap. Medewerkers hoeven niet van het Talentenkompas gebruik te maken, het is allemaal op vrijwillige basis. Talentenkompas is een ingang voor het gesprek, het is niet de bedoeling om er één-op-één conclusies uit te trekken.”

Deborah Meeder - BAR Organisatie

Trainingsacteurs en stoelmasseurs

We zien een filmpje waarin projectleider Wim Teeuwen uitlegt dat het je levensopdracht is om erachter te komen waar je talenten liggen. “Je moet je daarvoor inzetten en ook risico’s durven nemen. Lukt het niet, dan is dat niet erg. Je bent weer wat wijzer geworden.”

“Dit filmpje is gemaakt door mensen uit onze eigen organisatie”, zegt Meeder. “Het zijn mensen die belangstelling hebben voor filmen. Na een korte opleiding zijn ze voor de BAR-organisatie aan de slag gegaan. Dat is dus het mobiliseren van talent. We hebben bij de BAR-organisatie ook een pool van dagvoorzitters, gewoon mensen uit onze eigen organisatie die dit goed kunnen. We hebben een denktank, gecertificeerde coaches, trainingsacteurs, stoelmasseurs… Allemaal mensen die we op gezette tijden kunnen inzetten. We werken daarnaast met het BAR-talentenspel. Zo gaan we spelenderwijs de dialoog aan over jezelf en je omgeving.”

“Het goede gesprek tussen leidinggevende en medewerker gaat niet over wat iemand fout doet of wat hij niet kan, maar over wat iemand wél kan.”

Gevolg van dit alles: medewerkers voeren alleen nog maar, zoals dat zo mooi heet, het ‘goede’ gesprek met hun leidinggevende, een gesprek dat niet gaat over wat iemand fout doet of wat hij niet kan, maar over wat iemand wél kan.”

“Is de cyclus van functionerings- en evaluatiegesprekken dan verleden tijd?” merkt iemand uit de zaal op. List: “We zijn er nu wel naar aan het kijken om die cyclus anders in te richten, dat is wat ons betreft de volgende stap.”

 
Workshop Inspiratiesessie Talentmanagement

Lijn of HR?

Is talentmanagement van de lijn of van HR? Die prikkelende vraag werd door TMA-specialist Hein Piller opgeworpen tijdens een kort intermezzo. Wie voor de lijn koos, ging aan de linkerkant van de zaal staan. De voorstanders van HR dienden zich rechts te posteren. Wat opvalt: de overgrote meerderheid kiest de kant van de lijn. “De manager heeft het meeste zicht op het talent van mensen”, merkt een van de lijn-voorstanders op. Een ander, die voor HR heeft gekozen zegt: “Voor mij gaat talentmanagement niet alleen over het individu, maar over de hele organisatie. Het gaat ook over beleid, over het scheppen van voorwaarden. Dat is voor mij typisch een rol die HR zou moeten pakken.”

Er zijn ook mensen die er een beetje tussenin zitten, die aangeven dat talentmanagement er nou juist over gaat dat de medewerker weer de regie krijgt over zijn eigen carrière. De manager en HR kunnen hem daarbij faciliteren.

 

Samenwerken is constant aanpassen

“Medewerkers moeten de vrijheid hebben om het initiatief te pakken als ze zien dat er iets moet gebeuren.”

Of je het nu bij de lijn belegt of bij HR, talentmanagement is absoluut noodzakelijk. Tenminste, dat vindt Glenn Frijde, de man die de sessie vanmiddag opent én afsluit. De titel van zijn laatste boek – ‘Dynamisch Organiseren’ – verraadt dat Frijde geen man is van starre organisatiestructuren. Om de snel veranderende wereld te kunnen bijbenen, is het voor organisaties noodzakelijk om ook voortdurend in beweging te zijn. Organisch en samenwerken zijn de toverwoorden, en daarin past talentmanagement naadloos. “Medewerkers moeten de vrijheid hebben om het initiatief te pakken als ze zien dat er iets moet gebeuren.” Ter illustratie toont Frijde een tekenfilmpje waarin een mier te pakken genomen dreigt te worden door een miereneter. Net voordat de mier door de lange snuit naar binnen wordt gezogen, ziet een andere mier wat er gebeurt. Razendsnel mobiliseert hij de kolonie mieren en laat hen zodanig samenwerken dat de mier wordt gered. Eind goed, al goed. 

“Het is mens eigen om dingen te zien”, verduidelijkt Frijde. “In organisaties moet er de vrijheid zijn om de verantwoordelijkheid te pakken als je dingen ziet. Dan pas is er sprake van eigenaarschap. Op die manier gaan mensen op een meer organische manier met elkaar samenwerken – precies zoals de cellen en organen in een menselijk lichaam ook doen. Op die manier kun je mensen differentiëren naar hun dominante talent. Want je wilt niet twee harten en twee nieren in je organisatie hebben.”

 
Glenn Frijde

Talentmanagement als mindset 

Aan het einde van de middag betreedt Frijde opnieuw het podium, nu om conclusies te trekken. “Het mag duidelijk zijn dat er iets voor nodig is om talent en werk goed te kunnen matchen. En ook dat je op veel verschillende manieren naar talentmanagement kunt kijken.” Volgens Frijde is talentmanagement geen keus, maar iets dat je moet doen: “Zorg dat mensen kunnen staan voor wie ze zijn, vanaf dan begint de verandering. Ik hoop dat jullie vanmiddag inspiratie hebben opgedaan om talentmanagement invulling te geven.” Hij sluit af met “Het is de kunst om van talentmanagement niet zomaar een instrument te maken, maar de mindset te vinden die bij jouw organisatie past.”  

“Het is de kunst om van talent management niet zomaar een instrument te maken, maar de mindset te vinden die bij jouw organisatie past”

 

“Ik heb wel een boost gekregen om hiermee aan de slag te gaan”, merkt iemand in de zaal op. Een betere opmerking om naar de afsluitende borrel te gaan, kunnen we niet bedenken. 

 

 

Meer weten?

Meer weten over hoe u talentmanagement kunt inzetten binnen uw organisatie? Neem dan contact op met Peter Kuijt (Raet) via 06-52614419.   

Over deze inspiratiesessie

Op 23 november 2017 organiseerde Raet samen met TMA en de BAR-organisatie een inspiratiesessie over talentmanagement. Aanwezig waren HR-managers en strategisch HR-adviseurs. Het doel van de sessie was om elkaar meer inzicht en ideeën te geven over het thema talentmanagement en kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW