Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

HR analytics nog in kinderschoenen

06 april 2017

HR-manager vindt het lastig om HR analytics tot uitvoer te brengen 

Organisaties zijn nog zoekende hoe ze HR analytics handen en voeten kunnen geven. HR ziet HR analytics vooral als tooling waarmee ze rapportages en grafieken in het HR-domein kunnen maken. Slechts 15 procent ervaart geen struikelblokken bij de uitvoering van HR analytics. 16 procent van de organisaties doet nog niets met analytics op dit gebied en bijna de helft (42%) heeft nog geen bedrijfsdata gekoppeld aan HR-data. Dit terwijl ruim de helft van de HR-managers (55%) HR analytics wel als randvoorwaarde ziet om de rol van business partner te vervullen. Dit en meer blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017

Missende tools en competenties

HR-managers vinden het moeilijk om HR analytics goed toe te passen. Zo vinden de meeste HR-managers dat ze nog niet de juiste rapportage- en analysetools tot hun beschikking hebben (42%). Ook hebben zij moeite met het koppelen van data-resources (34%) en zijn ze van mening dat de competenties van hun eigen afdeling op het gebied van data-analyse beter kunnen (31%). Op dit moment gebruiken organisaties analytics, net als twee jaar geleden, voor het meten van HR-data binnen de eigen organisatie (51%), het benchmarken van eigen data ten opzichte van de branche (31%) en het analyseren van HR-data met andere data, zoals financiële gegevens (28%). HR meet vooral nog binnen het eigen domein. 

John Cohrs, Portfoliomanager bij Raet: “Het is noodzakelijk om als HR de affiniteit met analytics te gaan opbouwen, anders mis je de slag naar de toekomst. Het is daarom vooral zaak om gewoon te starten met HR analytics, ook al ken je nog niet alle ins & outs. Ga aan de slag met de data uit het verleden en van vandaag. Op basis van deze gegevens kunnen er voorzichtige aannames worden gedaan voor de toekomst. Ook kan deze data worden gebruikt als een ‘early warningsystem’. Denk bijvoorbeeld aan de te verwachten uitstroom, opleidingsbehoeften of ziekteverzuim. Een goed dashboard en rapportageprogramma zijn nodig om de resultaten te visualiseren. Echter, tooling is slechts een middel, geen oplossing. HR analytics gaat om inzichten en helpen meer uit te business te kunnen halen.”

Jaarlijks benchmarkonderzoek

De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.100 medewerkers, 565 HR-managers, 102 bestuurders en 409 zzp’ers uit verschillende branches mee. Het onderzoek vond plaats in de periode van 24 augustus tot en met 30 september 2016. De Raet HR Benchmark 2017 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS (voormalig TNS Nipo). De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via: www.raethrbenchmark.nl.

 
People Analytics

HR Benchmark 2019: People analytics 

Het inzetten van People Analytics kan van grote strategische waarde zijn voor organisaties. Organisaties die HR-data kunnen omzetten in heldere inzichten, nemen betere strategische beslissingen en zijn daardoor succesvoller. Hoe staat People Analytics er vandaag de dag voor? Wat zijn de uitdagingen? En, hoe zit het met de privacy van medewerkers als je steeds meer data verzamelt? 

Bekijk de onderzoeksresultaten

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW