Bel ons op +31 88 23 02 300
Nieuws

Caresector kiest best-of-breed en laat ERP links liggen

02 maart 2017

Peter Ernest en Nienke Tiddens van Adviesbureau M&I/Partners hebben een onderzoek bij de vijftig grootste ouderen- en gehandicaptenzorgorganisaties in Nederland gepubliceerd in Zorgvisie ICT. In het onderzoek is gekeken naar de inzet van een geïntegreerde erp-oplossing voor ondersteunende processen zoals financiële administratie, factuurscanning en verwerking, inkoop, voorraadbeheer en logistiek, service en onderhoud (facilitair/ICT), personeelsadministratie en salarisverwerking.

Het onderzoek toont aan dat nagenoeg alle onderzochte organisaties in de ouderenzorg (vvt) en gehandicaptenzorg (ghz) overwegend een best-of-breed-IT-landschap hebben. Er worden maar liefst 52 verschillende softwarepakketten gebruikt, in veel verschillende combinaties.

Best-of-breed vooral in financiële administratie, inkoop en logistiek

De  best-of-breed strategie is vooral zichtbaar in de domeinen financiële administratie, inkoop en logistiek. Vrijwel alle onderzochte organisaties gebruiken hiervoor een andere oplossing. Voor personeelsadministratie en salarisverwerking gebruiken bijna alle onderzochte organisaties wel dezelfde toepassing. Raet is hier met een marktaandeel van meer dan 50% de absolute marktleider.

Het lijkt erop dat care-organisaties nog niet klaar zijn stabiele domein-specifieke oplossingen los te laten. Specifiek in HRM zien we een vergaande decentralisering die vraagt om gebruiksvriendelijke en flexibele IT-oplossingen. De best-of-breed-keuze in de care lijkt een zeer bewuste: optimale functionaliteit en gebruikersgemak zijn de bepalende factoren bij de keuze.