Bel ons op +31 88 23 02 300

“Kiezen voor een werkgever is een soort blinddate en dan ga je samenwonen”

Interview met

Procam Gerard Jorna
Manager Carrière Management

Thema's in deze case

  • Recruitment

Samenvatting

In de war for talent is het binnenhalen van afstudeerders nog maar het begin. Er wordt onder jonge talenten heel wat gejobhopt. Procam begeleidt al zo’n twintig jaar afgestudeerde IT’ers naar een effectieve eerste baan. Gerard Jorna: “We leren ze career craften: vaardigheden waarmee ze zelf hun carrière kunnen vormgeven.”

Gerard Jorna: “Procam is al twintig jaar bezig met het matchen en begeleiden van IT’ers bij bedrijven. Omdat we zagen dat jonge IT’ers op technisch niveau een goede basis hebben, maar zich daarnaast ook moeten ontwikkelen op hun ‘persoonlijke’ kant. Als je ze daarin traint, groeit hun werkgeluk en worden dienstverbanden langer. Mensen leren probleemsituaties te analyseren en het gesprek aan te gaan. Dat is goed voor het bedrijf en goed voor de kandidaat.

Wie ben je, wat wil je en wat kun je? 

Wij bieden jonge IT’ers een traject van twee jaar aan, detavast noemen we dat. Ze blijven bij ons in dienst maar het doel is dat ze een vaste aanstelling krijgen bij de opdrachtgever. Als iemand bij ons binnenkomt, beginnen we met een inventarisatie: wie ben je, wat wil je en wat kun je? De eerste twee punten brengen we voor het start moment in kaart. Daarna krijgen deze drie ontwikkelvragen continue aandacht.

"Tijdens het werk coachen we ze – zowel de kandidaat als de organisatie."

Vervolgens kijken we welke functie bij die persoon matcht. Wat is er nodig bij het bedrijf? Wat heeft de kandidaat al? Tijdens het werk coachen we ze – zowel de kandidaat als de organisatie. Zo’n constructie vraagt natuurlijk ook van het bedrijf dat het openstaat voor een goed gesprek, voor de kennis en het enthousiasme dat een kandidaat meebrengt en de bijbehorende mogelijkheden. Daarom zijn de coaches onafhankelijk, zodat we in die twee jaar ook het bedrijf kunnen coachen.

Zelfsturend 

Het eerste halfjaar richten we ons op de match, is het een match? Kiezen voor een werkgever is een soort blinddate en dan ga je samenwonen – elke dag bij elkaar in het bedrijf, elke dag bij elkaar over de vloer. Is die match er dan nog steeds? Als er iets gebeurt waardoor je denkt, dit is het niet wat is dat dan? Hoe kun je dan van beide kanten met een goed gesprek weer bij elkaar komen? Hoe eerder je erbij bent en hoe duidelijker je het op tafel legt, hoe duidelijker wordt dat het ook opgelost kan worden. Vaak zijn met kleine vragen en kleine interventies al oplossingen te vinden. Het succes van een loopbaan zit in kleine dingen.

Als het gaat om werkrelaties geldt hetzelfde als bij vriendschappen of relaties: de kracht zit hem in de kleine dingen; in de menselijke dingen. Het begint bij vragen stellen. Waarom doe je wat je doet en is dat gedrag effectief? Een voorbeeld: Ik heb dorst, ik ga een boek lezen. Dat is niet effectief. Maar een boek lezen op zich is niet goed of fout. Dus goed of fout gedrag bestaat niet. Het is altijd gerelateerd aan wat je wilt bereiken. 

In de groepstrainingen laten we jonge mensen rollenspelen doen waardoor ze zien dat de manier waarop zij een situatie aanpakken er één is, maar dat het ook anders kan. Zo vergroten ze hun arsenaal aan gedragsmogelijkheden en leren dat ze niet het slachtoffer zijn van hun omgeving, collega’s, manager of het grote bedrijf. Ze worden zelfsturend.

Career crafting

"Wat jij over vijf jaar gaat doen dat bestaat nu nog helemaal niet!" 

Bij de starttrainingen zeg ik altijd tegen starters: “Jullie zitten in een gave branche, want wat jij over vijf jaar gaat doen dat bestaat nu nog helemaal niet! Wie wilde er nu vijf of tien jaar geleden scrummaster worden of in DevOps-teams werken? Virtual reality komt op en nu is het datascience. Toen was het cloud-technologie. Je merkt dat er heel wat te doen is. 

Hoe kun je nu wendbaar zijn? Door careercrafter te worden, vakman in het vormgeven van je carrière. Zodat je de dingen doet die bij jou passen, de dingen waarin je gelooft, die bij je horen. En als je dat doet, dan ga je als een komeet. Dan krijg je bevlogenheid en lever je goede resultaten, als je er een goede focus op zet. Dus ga als werkgever niet duwen op resultaten, maar op goede interactie. Zorg dat mensen doen wat bij ze past en daarbij hun rek opzoeken. 

Procam - Gerard Jorna

Grote termen

Er gaan tegenwoordig zulke grote woorden om in recruitment en HR: de employee experience, agility, digital transformation… We moeten daar maar allemaal mee omgaan. Maar waar gaat het nu echt om? De wereld wordt steeds complexer en het enige wat we wel goed begrijpen zijn mensen! Ze komen op allerlei manieren bij elkaar, gaan met elkaar samenwerken: kijk naar lean, scrum, DevOps. Allemaal structuren om die complexe wereld bij elkaar te brengen. Zodat iemand die beheer doet ook praat met iemand die ontwerpt, en dat je in scrumteams zegt: ‘Dit vraagstuk is zo complex, we hakken het in kleine stukjes, we doen een sprintje, stoppen, kijken even terug wat we ervan geleerd hebben en gaan weer verder.

En waar leer je nou van? Hoe gingen we met elkaar om? Hoe kwetsbaar durf je te zijn om te zeggen: ‘Ik heb nu toch iets stoms gedaan!’ en dat een ander zegt: ‘Ja, ik zag het.’ ‘Nou, dat doe ik dus nooit meer!’ Als je op dat niveau met elkaar komt, dan werken ook de systemen en structuren. Als je in je kracht staat.

Eet eens een broodje met ze

Als je als organisatie wilt verjongen, moet je jonge talenten ook de ruimte bieden om zichzelf te zijn. Dit betekent hen als volwaardige medewerkers ontvangen. Ze moeten zich veilig voelen om veel vragen te kunnen stellen, zonder dat er vanuit een senioriteitsvorm op wordt neergekeken. Dit vraagt iets van de bestaande mensen, structuren en processen. Wees je ervan bewust wat het is om jonge mensen in dienst te nemen die mogelijk nog niet alles weten, maar wel mooie inzichten gaan bieden. Laat een mooie mix ontstaan van het vertrouwde en het nieuwe in een wereld die continue wijzigt en waar het verleden het beginpunt is van het nieuwe.

"Als je als organisatie wilt verjongen, moet je jonge talenten ook de ruimte bieden om zichzelf te zijn."

Ik heb de indruk dat er bij recruitment van jonge talenten te veel nadruk aan de voorkant ligt: hoe krijgen we ze binnen. Maar dat de achterkant, het leren omgaan met elkaar, het afstemmen en het werkend maken te weinig aandacht krijgt. Daarom zou mijn advies aan HR zijn – en ook aan senior management: zorg dat je de jongere generatie niet alleen binnenhaalt, maar ze ook intensief begeleidt. Eet eens een broodje met ze. Behandel je mensen niet als fte’s maar als mensen. Daar zit de crux. 

Employee experience

Werkrelaties hebben meer van vriendschappen dan je denkt. Kijk eens naar jezelf: waarom wil je bij iemand over de vloer komen? Je wordt welkom geheten, mensen zijn blij om je te zien, je krijgt aandacht, je kunt eerlijk zijn en een goed gesprek voeren. Ja, je moet je ook aanpassen, je zit op iemand anders meubilair en je moet wat leveren of toevoegen. Maar houd je rekening met elkaar, dan maak je het samen heel leuk. Dat heet dan employee experience, maar het zit in veel kleine dingen.”

 
Recruitment Special

Aantrekkelijk werkgever imago voor succesvolle recruitment

Meer mensen staan open voor een nieuwe uitdaging. En meer werkgevers zoeken nieuwe medewerkers. Kom nu in actie om de juiste talenten te blijven trekken. Bekijk de Raet HR Benchmark resultaten

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW