Bel ons op +31 88 23 02 300

“Standaardiseren en digitaliseren van onze HR-processen vergroot onze effectiviteit en versterkt ons imago als aantrekkelijke werkgever.”

Interview met

BASF Nederland B.V. Freek Bosse
Head of human resources

In deze case

  • Payroll software
  • HRM software
  • Flex Benefits 

Samenvatting

Raet helpt BASF Nederland bij het standaardiseren van de HR-processen op zeven locaties en bij het introduceren van flexibele arbeidsvoorwaarden.

Uniformiteit in processen, keuzevrijheid in arbeidsvoorwaarden

Alle Nederlandse locaties, met hun eigen cultuur en processen, op één manier hun HR-zaken laten regelen. Dat was de uitdaging voor Freek Bosse toen hij eind 2013 aan de slag ging als hoofd HR Nederland bij BASF. Het wereldwijde chemieconcern voert een One Company strategie, waarbij transparantie en uniformiteit voorop staan. “Elke locatie werkte voorheen op zijn eigen manier,” vertelt Bosse. Bijvoorbeeld: de brutotoeslag werd op zeven verschillende manieren vermeld op de salarisstrook. Dat is onhandig en tijdrovend als je één managementrapport wilt uitdraaien. 

“We werken aan standaardisatie van HR-processen zodat medewerkers makkelijker zelf keuzes kunnen maken.”

Naast het uniformeren van HR-processen werkt BASF met Raet aan een flexibel pakket van arbeidsvoorwaarden, waaruit medewerkers kunnen kiezen. Bosse: “Ik vind het belangrijk dat medewerkers zelf keuzes kunnen maken. Medewerkers in verschillende levensfases hebben verschillende behoeften. De ene hecht waarde aan extra pensioen, terwijl de ander graag ouderschapsverlof opneemt. We zochten een oplossing om in die verschillende behoeften te voorzien.”

Alle HR-processen op één plek geregeld

BASF is nu de HR-processen op alle locaties aan het uniformeren en digitaliseren. Bosse: “Onze medewerkers krijgen inmiddels digitale loonstroken en houden hun verlofadministratie bij in het systeem van Raet. In de volgende fase gaan we live met Flex Benefits: elke medewerker kan dan keuzes maken uit flexibele arbeidsvoorwaarden. 

“Het fijne van de software van Raet is dat we alle HR-processen nu op één plek kunnen regelen.”

Onze managers en andere interne klanten willen snel kunnen beschikken over cijfers zoals headcount, verzuim, personeelskosten en bezetting. Nu we op een eenduidige manier vanuit één systeem werken, kunnen we zulke cijfers veel sneller en makkelijker rapporteren. Dat sluit mooi aan bij mijn visie op HR: ik geloof in HR as a service, waarbij wij onze business ondersteunen met de juiste diensten en informatie.” 

Efficiency-winst en aantrekkelijk werkgeverschap

Uniformiteit in processen levert BASF ook efficiency-winst op, vertelt Bosse.“We doen nog maar één keer aangifte op de loonbelasting in plaats van zeven keer. Het aanvragen van verlof gebeurt in één systeem en de koppeling met de financiële administratie verloopt beter.” BASF kan daardoor meer tijd besteden aan het échte HR-werk: employee en talent development, performance management, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. 

“Raet helpt ons bij het aanbieden van flexibele arbeidsvoorwaarden, zodat we de beste mensen kunnen aantrekken.”

De introductie van Flex Benefits helpt BASF om in de toekomst een aantrekkelijke werkgever te blijven, denkt Bosse. “Flexibele arbeidsvoorwaarden passen in deze tijdsgeest, waarin medewerkers steeds meer zelf aan het roer komen van hun loopbaan. Ook binnen ons bedrijf gaat de vergrijzing in alle hevigheid losbarsten. Flexibele arbeidsvoorwaarden helpen in de uitstraling van je organisatie op de arbeidsmarkt. Om voorop te blijven lopen in innovatie, moeten we de komende jaren nieuw talent aantrekken. Meer keuzevrijheid voor medewerkers is goed voor hun betrokkenheid. En dat komt hun prestaties weer ten goede.”

Over BASF

BASF ontwikkelt, produceert en verkoopt grondstoffen variërend van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Wereldwijd heeft BASF zo’n 112.000 medewerkers, verdeeld over meer dan 376 productievestigingen. BASF Nederland bestaat uit zeven vestigingen verspreid over heel Nederland.

Bel ons op +31 88 23 02 300 of Bel mij terug