Software development

“Het is heerlijk om samen een product te laten groeien ”

Verhaal van

Software development Marco van de Veen
Product Owner

Over de collega

Marco van de Veen is Product Owner in Amersfoort. Hij bouwt aan een nieuwe HR-oplossing voor de internationale markt. Marco is verantwoordelijk voor het platform van de oplossing en werkt nauw samen met de product owners die op dit platform de HR-applicaties bouwen. Op basis van een goed uitgewerkte lange-termijn visie en de laatste technieken bouwt hij hieraan samen met twee scrum-teams in Madrid.

Marco’s verhaal

Ik werk sinds maart 2015 bij Raet en het is één groot avontuur gebleken. Veel uitdagender dan ik had verwacht. Met behulp van vele brainstorms en interviews met klanten, partners en andere stakeholders hebben we een visie uiteengezet op de belangrijkste platform onderdelen. Denk aan user interface, authorisatie, APIs, workflow, internationalisatie, security, etc. Dit is onze stip op de horizon. 

Ik krijg de ruimte om deze visie zelf uit te werken met behulp van presentaties, mock-ups en prototypes en deze te valideren met de stakeholders. Dit is iets wat voor mij erg belangrijk is, want het helpt om het product voor me te zien en de product visie echt te ‘ownen’ zoals de product owner dat hoort te doen. 
Met twee scrum teams implementeren we deze platform visie. Het is heerlijk om met een team een product te laten groeien, om samen naar die stip op de horizon toe te werken. 

Nieuwste technologie

Onze HR-oplossing voor de internationale markt moet een moderne user experience hebben en mobile responsive zijn. En met een heldere API zorgen we dat we samen met onze partners een totaal oplossing aan onze klanten bieden. 

Wij bouwen onze oplossing op het Microsoft Azure PaaS platform, waardoor we relatief snel onze ambities realiseren. 

Om deze ambitie waar te maken zijn we aan de slag gegaan met de laatste, deels onbewezen, technologie. Een risico natuurlijk, maar deze bieden ook vele kansen. Wij bouwen onze oplossing op het Microsoft Azure PaaS platform, waardoor we relatief snel onze ambities realiseren. Verder hebben we micro-services gebaseerde architectuur en we zijn volledig API gedreven zodat partners gemakkelijk aansluiten. Het is leuk om mogelijkheden van de nieuwe technologie te vertalen naar praktische oplossingen voor onze klanten. Uiteraard met vallen en opstaan. 

Om de user experience ambities waar te maken hebben we een tijd samengewerkt met een world-class design bureau uit London. Dat was echt gaaf. Om dit design te implementeren gebruiken we moderne technieken zoals Angular, maar zijn we ook bezig met het interpreteren van bijvoorbeeld natural language met machine learning. Een gebruiker hoeft straks niet meer rond te klikken of te swipen, maar kan in een simpele zoek box of chat client zijn vraag stellen “wat is mijn salaris deze maand“ en dat in verschillende zinsconstructies en in 20 verschillende talen…

We werken volgens het Scaled Agile Framework, inclusief DevOps en passen continue onze plannen aan op basis van nieuwe inzichten. Binnen Raet sta je als product owner er niet alleen voor: we hebben een fantastisch UX team die helpt bij het neerzetten van simpele en vriendelijke user interactie. Er is zelfs iemand die helpt bij met het schrijven van labels, teksten en berichten. Zeer ervaren architecten helpen bij het conceptueel uitwerken van de functionaliteit. En last-but-not-least: de scrum teams hebben ownership over hun componenten en voelen zich dan ook echt verantwoordelijk. Dat zorgt ervoor dat de applicatie gedragen wordt en iedereen actief mee denkt. 

Groei voor iedereen

Als product owner ben ik iedere maand een week in Madrid, waar de scrum teams zitten. Dat is nodig om feeling te houden met het team. Zo weet ik wat er leeft en weten mijn Spaanse collega’s waar ik mee zit. Madrid wereldstad en de mensen komen dan ook overal vandaan: Spanje, Cuba, Engeland, Italië, Frankrijk, Argentinië, Roemenië, België, Zwitserland, etc.  Ze brengen bijzondere verhalen en ervaringen met zich mee. 

Het gaat niet alleen om werk, maar ook om elkaar. We doen dan ook veel buiten het werk om: tapas eten, een museum bezoeken, sporten, etc. Door die persoonlijke relatie wordt het werk ook leuker en effectiever. 

Goed samenwerken betekent ook dat je een stevige discussie met elkaar kunt voeren, zonder dat mensen zich persoonlijk aangesproken voelen.

Voor mij betekent goede samenwerking dat je naar elkaar luistert, de ander vertrouwt en respecteert. Maar goed samen werken betekent ook dat je een stevige discussie met elkaar kunt voeren, zonder dat mensen zich persoonlijk aangesproken of aangevallen voelen. Als die ruimte er is, kom je samen tot het beste resultaat. Dan is er ruimte voor groei voor iedereen in het team. 

Faciliteiten om te ontwikkelen zijn er genoeg binnen Raet. Als ik een verzoek heb om naar een training of conferentie te gaan wordt dat ingewilligd. Daarnaast worden er regelmatig trainingen aangedragen vanuit de organisatie. 

Flexibiliteit

Internationalisering is niet alleen een factor in ons team, onze HR-software is ook voor verschillende landen beschikbaar. Een internationale klant bedienen betekent niet alleen vertaling. Het betekent ook voldoen aan de HR-behoeften en de software aan de wet- en regelgeving in verschillende landen. Vaak zelfs verschillende landen binnen één klant omgeving, omdat een internationaal bedrijf nu eenmaal in meerdere landen actief is. We interviewen daarom ook mensen in verschillende landen, zodat we in de software de flexibiliteit creëren die nodig is. 

De grote uitdaging hierbij is hoe je dit doet zonder de user experience ambitie te verliezen. En dat is echt een uitdaging. Zo’n flexibel systeem wordt al snel complex. Telkens verrassen de internationale requirements en user cases mij weer. Maar telkens lukt het toch weer om met het team hele elegante oplossingen te verzinnen. Voordat ik bij Raet kwam werken, had ik geen idee van de complexe vraagstukken die ik inmiddels ben tegenkomen. 

Dynamiek en ambitie

Toen ik werd benaderd om bij Raet aan de slag te gaan, twijfelde ik eerst: "Raet, is dat niet een oer-hollands en wat ouderwets IT-bedrijf?" Eenmaal binnen zie ik de dynamiek en de enorme ambitie die het bedrijf heeft.  

Ik zie veel liefde voor de klant, dat vind ik belangrijk.

Raet heeft inderdaad een solide motor, met een sterke traditie. Ik zie veel liefde voor de klant, dat vind ik belangrijk. Raet is ook goed voor haar medewerkers: als je extra vrij wil koop je er wat vrije dagen erbij, je wordt actief gecoached voor de volgende stap en als er mooie resultaten liggen krijg je een bonus, bovenop een prima salaris. Dit alles levert Raet zeer goede resultaten. 

Maar Raet wil verder en is niet bang om te veranderen, en dat gebeurt dan ook in een hoog tempo. Om haar ambities waar te maken gaat Raet een enorme transitie door. Dat voel je, dat proef je en dat bied enorme kansen…

Een bericht voor een nieuwe collega

Een nieuwe collega nodig ik graag uit voor een gesprek: Hoe kun je ons helpen? Wat wil je oppakken? Wat heb je al gezien? Wat vind je leuk? Wat vind je vreemd? Nieuwe frisse ideeën helpen het product verder te laten groeien, so lets talk!

One of the big challenges for #HR is to attract the right #talent. Today, we bring you 10 tips to create an effecti… https://t.co/ISdw3hPyji