Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

Invoering WKR: heeft u al gedacht aan flexibele arbeidsvoorwaarden?

Joke van der Velpen
Joke van der Velpen 08 december 2014

De Werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling met arbeidsrechtelijke aspecten. Dat per januari 2015 de werkkostenregeling verplicht wordt ingevoerd, betekent niet dat eerder gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden komen te vervallen. Deze kunnen doorlopen in 2015. De WKR is wel een goede aanleiding om opnieuw naar bestaande arbeidsvoorwaarden te kijken. 

Individueel keuzebudget 

Heeft u al eens gedacht aan flexibele arbeidsvoorwaarden, ofwel een individueel keuzebudget (IKB) voor uw medewerkers? Een IKB biedt zowel medewerkers als werkgevers voordelen. Het belangrijkste voordeel voor beiden is dat arbeidsvoorwaarden niet meer verstopt zijn in verschillende regelingen en afspraken. Dat maakt arbeidsvoorwaarden transparant en inzichtelijk; erg prettig als er iets verandert in de wet- en regelgeving, zoals nu bij de invoering van de WKR. 

Met meer eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid voor medewerkers draagt het IKB bovendien bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers kunnen met het IKB bewuste keuzes maken die passen bij hun persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Medewerkers hebben zelf ook behoefte aan die vrijheid, blijkt uit ons jaarlijkse HR Benchmark onderzoek; 53% van de medewerkers vindt flexibele arbeidsvoorwaarden belangrijk. 

Nieuwe mogelijkheden 

Wijzigingen in wet- en regelgeving, zoals de WKR, lijken op het eerste gezicht soms tot een inperking van de mogelijkheden te leiden. Maar vaak ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden. Kijk eens met een frisse blik naar uw huidige arbeidsvoorwaarden. Het kan goed zijn om in overleg bepaalde arbeidsvoorwaarden aan te passen of het gebruik ervan te stimuleren:  

 • Krijgen uw medewerkers nu een vergoeding voor het gebruik van een mobiele telefoon? Deze vergoeding kunt u vervangen door het verstrekken van een mobiele telefoon. De vergoeding valt in de vrije ruimte en het verstrekken van de telefoon niet. 
 • U kunt de verkoop van vakantiedagen stimuleren. Dit zorgt voor een verhoging van het fiscale loon en zorgt daarmee voor een grotere vrije ruimte. Het leidt ook tot een lager stuwmeer van vakantiedagen. 
 • U kunt medewerkers de mogelijkheid bieden om een tweede klas treinabonnement om te zetten in een eerste klas treinabonnement en het verschil uit te ruilen tegen andere arbeidsvoorwaarden. 

En het fietsplan? De voorwaarden om mee te doen aan het fietsplan vervallen per 1 januari 2015. Denk daarbij aan voorwaarden als:  

 • Een maximale vergoeding van 749 euro; het meerdere mag nu niet belastingvrij worden vergoed. 
 • De medewerker heeft in de laatste 2 jaar en het lopende jaar geen vergoeding ontvangen. 
 • De fiets moet worden gebruikt voor woon-/werkverkeer gedurende 50% van de ritten. 
 • U kunt nu in overleg met de OR zelf deze arbeidsvoorwaarde invullen, zonder gebonden te zijn aan de bovenstaande voorwaarden. 

U kunt bijvoorbeeld de volgende keuzes maken: 

 • Een maximale vergoeding tot 500 euro; eenmalig een elektrische fiets. 
 • De keuzeperiode verlengen tot 5 jaar.  
 • De werknemer kan geld lenen voor een fiets. De aflossing mag dan plaatsvinden uit de belastingvrije vergoeding voor bijvoorbeeld woon-/werkverkeer. 
 • Beperking van het aantal verstrekte fietsen per jaar, afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is. 

Samenwerking 

Met het anders inrichten van de bestaande arbeidsvoorwaarden is er meer mogelijk met de WKR. Hierbij is het noodzakelijk dat de OR, de HR- afdeling en de financiële afdeling de samenwerking aangaan. Maak de keuze voor flexibele arbeidsvoorwaarden ook inzichtelijk voor medewerkers. Weten uw medewerkers welke flexibele arbeidsvoorwaarden er zijn? 

Het is goed om flexibele arbeidsvoorwaarden jaarlijks te bekijken, niet alleen nu. Ze helpen mee om de doelstellingen en de visie van uw organisatie te realiseren, omdat u de betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroot.

0

Reacties

Plaats een reactie

Joke van der Velpen

Kennismanager Wet- en Regelgeving

+31 6 46 30 67 31