Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

"Talentmanagement bij AVEBE draait om iedere medewerker"

Sander Kars
Sander Kars 30 januari 2015

Interview met Jacqueline Niessen (AVEBE)

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers die al jarenlang in een organisatie werken hun talenten blijven ontwikkelen? Dat is een van de grootste uitdagingen voor Jacqueline Niessen, HR-directeur van aardappelzetmeelproductie- en verwerkingsbedrijf AVEBE. Kenmerkend voor het bedrijf is de loyaliteit van medewerkers aan het bedrijf. Veel medewerkers werken er gemiddeld 25 jaar en de verwachting is dat de meeste medewerkers bij AVEBE tot hun pensioen zullen blijven. Juist voor deze medewerkers zijn persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit belangrijk, vindt Niessen. “Ons uitgangspunt is: iedereen heeft talent. Het is de kunst om medewerkers scherp te houden om het beste uit zichzelf te blijven halen.

Niessen heeft veel ervaring opgedaan met talentmanagement bij andere organisaties. Sinds haar komst bij AVEBE in 2013 is talentmanagement een strategisch speerpunt geworden voor de onderneming. Het bedrijf, waar relatief veel mensen werken met een technische achtergrond, heeft flink geïnvesteerd in employer branding.

Niessen: “Een van onze doelstellingen voor dit jaar is dat we bij de top drie van beste werkgevers van Noord-Nederland horen. Die doelstelling hebben we gehaald. Daarnaast zijn we erg trots op het feit dat we als nieuwkomer hoog zijn beland in het onderzoek ‘Beste Werkgevers van 2014’. Dat helpt ons bij het binnenhalen van nieuw talent.

Lerende organisatie

De implementatie van talentmanagement komt voort uit de HR-strategie van AVEBE: binden en bouwen. Dat draait om het verbinden van mensen, afdelingen en culturen – om op die manier aan een lerende en vitale organisatie te bouwen.

“Permanent leren is belangrijk. Onze missie richt zich op een vitale organisatie waarbij wij richting geven aan de persoonlijke ontwikkeling van management en medewerkers. Deze moet matchen met de doelstellingen van AVEBE. Het gaat bij ons echt om die match tussen ieders individuele ontwikkeling en wat nodig is voor het succes van AVEBE. En dat betekent dat medewerkers hun ‘arbeidsmarktfitness’ moeten onderhouden. Talentmanagement is dus bij ons gericht op iedereen binnen de organisatie”, legt Niessen uit.

Faciliterend leiderschap

Volgens Niessen ontstaan de grootste veranderingen in een organisatie vanuit de medewerkers. Daarom is talentmanagement bij AVEBE er vooral op gericht om het beste uit de medewerkers halen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het management.

Niessen: “Performance management is voor ons de basis. Dat wordt gefaciliteerd door de gesprekscyclus en medewerkersonderzoeken. Uit het laatste medewerkersonderzoek kwam naar voren dat medewerkers behoefte hebben aan ruimte en eigen verantwoordelijkheid om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Dat heeft geleid tot een andere manier van leiderschap, waarbij medewerkers zelf meer de regie voeren over hun persoonlijke doelstellingen. Managers sturen minder op inspanning en meer op resultaatafspraken.

Het gevolg van deze leiderschapsstijl was wel dat managers meegenomen moesten worden in een andere manier van gesprekken voeren, afspraken vastleggen en het leren denken vanuit het contact met de medewerker. Om deze skills verder te ontwikkelen, hebben alle managers een basisopleiding gevolgd. Daarnaast kregen leidinggevenden de mogelijkheid om een vervolgopleiding op het gebied van leiderschap te volgen vanuit een speciaal voor AVEBE opgezet leidersplatform.

Gesprekscyclus is leidend

Om de voortgang te meten van de deelname aan het leiderschapsplatform rapporteert HR regelmatig aan de directie. Talentmanagement staat stevig op de directieagenda. Vier keer per jaar wordt aan de hand van de gesprekscyclus gesproken over de performance en het potentieel van de organisatie.

“We hanteren een vaste agenda. Zo wordt voor de beoordelingsgesprekken de kalibratie doorgenomen. Hoe staat het met de normaalverdeling van alle beoordelingen? Voor de ontwikkelingsgesprekken bespreken we alle potentieelbeoordelingen. In wie gaan we extra investeren? Daarnaast hebben we aparte HR-dagen om als directie te praten over leiderschap en de succession planning,” vertelt Niessen.

Onderzoeksrapport: Talentmanagement, van inzicht naar actie

Hoe gaan andere organisaties om met talentmanagement? En wat verwachten medewerkers op dit gebied? Lees er meer over in de Raet HR Benchmark 2014-2015.

Download onderzoeksrapport
0

Reacties

Plaats een reactie

Sander Kars

Content Marketing Manager

+31 6 21 27 38 38