Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

" Zet medewerkers aan het roer van hun eigen ontwikkeling"

Tristan Lavender
Tristan Lavender 25 november 2014

Interview met HenkJan van Commenee (Raet)

Het schort binnen organisaties aan inzicht in talent, blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015. Volgens Henk Jan van Commenee, specialist in talentmanagement bij Raet, zijn organisaties nog teveel geneigd om vanuit vaststaande functiekaders te denken. “Terwijl de toegevoegde waarde van medewerkers juist zit in hun individuele talenten. Inzicht in die talenten maakt het mogelijk om medewerkers breder en duurzamer inzetbaar te maken. Geef medewerkers de kans om zichzelf te profileren en zet hen aan het roer van hun eigen ontwikkeling.”

Verantwoordelijkheid bij de medewerker

Van Commenee gelooft in een bottom-up benadering van talentmanagement: maak medewerkers verantwoordelijk voor het vastleggen van informatie over hun skills en gevolgde trainingen en opleidingen. Natuurlijk vraagt zulke informatie wel om validatie door HR en het lijnmanagement. Maar de verantwoordelijkheid moet bij de medewerker liggen. “Medewerkers werken op die manier aan hun eigen vindbaarheid in de organisatie. Als bepaalde talenten nodig zijn voor een project of openstaande functie, komt een medewerker sneller in beeld.” 

Het pleidooi van Van Commenee sluit aan bij de behoefte van medewerkers zelf: 78% van hen wil zelf de regie voeren over hun persoonlijke ontwikkeling. Opvallend is dat slechts 17% zich in zijn ontwikkeling geholpen voelt door HR. Van Commenee: “HR zou meer het gesprek kunnen aangaan met medewerkers. Informeer naar hun ontwikkelbehoeften. En laat zien dat je daar actie op onderneemt, bijvoorbeeld in je opleidingsaanbod.” 

Voorkom begripsverwarring

Ook naar het lijnmanagement toe doet HR er verstandig aan om proactiever het gesprek aan te gaan, vindt Van Commenee. “De lijn staat voor de uitdaging om de ontwikkeling van talent in lijn te brengen met de strategie van de organisatie. Zorg dat je de behoefte van de business scherp op het vizier hebt. Ik zie nu soms dat allerlei instrumenten en processen op het gebied van talentmanagement worden geïntroduceerd, zonder dat het doel helder is. 

Vraag door in het gesprek met de lijn, zodat je weet wat hun doelstellingen zijn en welke talenten nodig zijn voor het realiseren daarvan.” Verhelder daarbij wat je bedoelt als je het over ‘talent’ hebt, geeft Van Commenee als tip. “Vaak is er sprake van begripsverwarring binnen organisaties. Ook tussen bestuurders en HR. Als je over ‘talent’ praat, heb je het dan over vakinhoudelijke vaardigheden, specifieke certificaten of ‘soft skills’? Bepaal eerst met elkaar welke informatie er echt toe doet. En zorg er dan voor dat die informatie wordt vastgelegd.” 

Onderzoeksrapport: Talentmanagement, van inzicht naar actie

Hoe geven uw vakgenoten in de praktijk invulling aan talentmanagement? En wat verwachten medewerkers op dat gebied? Lees hun antwoorden in de Raet HR Benchmark 2014-2015.

Download onderzoeksrapport
0

Reacties

Plaats een reactie

Tristan Lavender

Content marketing manager

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW