Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

Business Day 2019: top 5 insights die je (hopelijk niet) hebt gemist 

Thomas Huisman, directeur zakelijke markt Visma Raet
Thomas Huisman 20 november 2019

Op sommige plekken in Nederland moest een autoruit worden gekrabd in de vroege ochtend van 31 oktober 2019. En de werkzaamheden aan de Galecopperbrug zorgden voor lange files rond Utrecht. Toch wist een groot deel van onze klanten boerderij Mereveld wél op tijd te bereiken voor de Visma | Raet Business Day 2019. Een bijzonder levendige dag, vol nieuwe ontmoetingen, hernieuwde kennismakingen en vooral kennisuitwisseling. Graag deel ik hier vijf belangrijke insights uit de keynotes en de break-out sessies.

1 Wab dwingt organisaties tot beleidskeuzes

De ingangsdatum van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) komt met rasse schreden op ons af en nog steeds kan niet iedereen de consequenties overzien. Joke van der Velpen, Kennis Manager Wet & Regelgeving Visma | Raet legde in twee (volgeboekte) sessies uit dat de Wab niet alleen gevolgen heeft voor de inrichting van de administratie. Ze benadrukte dat de wet organisaties dwingt tot beleidskeuzes. ‘Als je dat niet doet, kan dat onaangename financiële consequenties hebben.’ 

Vooral als je werkt met oproepkrachten en parttimers. Medewerkers met een vast contract mogen maar beperkt (30%) meer uren werken dan waarvoor zij zijn aangenomen. Anders moet je als werkgever alsnog een hogere WW-premie betalen. Dan kan het voordeliger zijn om ze een nieuw contract aan te bieden met meer uren. Dit is met name een aandachtspunt bij stand-bye diensten, het opvullen van vakantieperiodes en bij zwangerschapsvervangingen. Wees dus attent, het is 1 januari 2020 voor je het weet en de Wab kent geen overgangsperiode!

Meer informatie vind je in onze whitepaper: Wegwijs in de Wab.

2 Samenwerken is het antwoord op toenemende digitalisering

Allerlei bedrijven steken energie in het implementeren van technologische innovaties. Die nieuwe technieken en software zijn ook van invloed op de manier waarop werk wordt georganiseerd. ‘Als je wilt dat je bedrijf ook in de toekomst succesvol blijft, zul je actief aan de slag moeten met de gevolgen van digitalisering,’ zei keynote speaker Farid Tabarki, trendwatcher, ‘…en je medewerkers van alle generaties daarin meenemen. Laten zien dat oude constructies ons ver hebben gebracht, maar dat het nu tijd is voor nieuwe manieren.’ Hoe? Een nieuwe trend is al gaande. Farid: ‘We kunnen die uitdagingen aan door verbondenheid te creëren, door nieuwe manieren van samenwerken te zoeken.’

Lees meer in zijn boek: Het einde van het midden, wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en overheid.

3 Digitalisatie van talentmanagement belangrijke stap naar nieuwe organisatie van werk…

Een stap in de richting van die wendbaarder organisatie is zicht op aanwezig en noodzakelijk talent, daarmee kan een bedrijf zich sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden of nieuwe vragen. Richard Reijers, sales executive bij Visma-zusje Talentsoft, liet zien hoe zij zijn gekomen tot hun geïntegreerde platform voor talentmanagement. Een belangrijk uitgangspunt was dat HR-professionals medewerkers steeds meer gaan zien en benaderen als consumenten. Het is een gegeven dat 94% van de medewerkers van technologie op het werk hetzelfde verwacht als de technologie die ze privé gebruiken*. Daarin past dus de ontwikkeling van een B2C-platform dat medewerkers volledig betrekt bij HR-processen: mobile first-gebruik, social feedback, on demand learning en social sourcing.

Je vindt de volledige presentatie hier.

4 …net als een verdere automatisering van het recruitmentproces

Zou jij kandidaten vragen om te solliciteren met een videoboodschap? Veel recruiters zien videosolliciteren als onpersoonlijk. Ivo de Roij, Teammanager Implementation Office Customer Success bij Visma | Raet, liet zien dat de best presterende recruiters juist investeren in de nieuwste technieken. Succesvolle recruitment vereist persoonlijke aandacht voor de kandidaten. Onboarding tools, videorecruitment en mobile recruitment geven niet alleen een persoonlijke touch aan het wervingsproces, ze zorgen ervoor dat recruiters meer tijd hebben voor gesprekken met kandidaten. Wat leidt tot een betere candidate experience. Reden te meer om ook bij innovaties in recruitment-software veel aandacht te geven aan de gebruikersbeleving.

5 Samenwerken in verzuimmanagement

Bij verzuimmanagement zijn veel partijen betrokken. Niet gek dus dat er in de praktijk nog veel tijd en moeite gaat zitten in het behouden van het overzicht en het overdragen van gegevens. En dan gaat het ook nog weleens mis. Frustrerend voor de HR-professional, voor arbo-dienst, voor de verzekering en niet in de laatste plaats voor de medewerker om wie het allemaal draait. Sander te Wierik, commercieel directeur van Visma-zusterbedrijf Dotweb, en Peter Kuijt, Product Marketing Manager van Visma | Raet lieten zien hoe dat met Dotweb Cloud verleden tijd is. Een geïntegreerd platform, waar medewerker, arbo-arts, casemanager en verzekeraar elk hun eigen portal hebben en waarin gegevens AVG-proof worden uitgewisseld. Weer een voorbeeld van een samenwerking waar onze klanten van gaan profiteren. 

 

Kijkend naar deze vijf hoofdpunten springt de rode draad van de Business Day 2019 al snel in het oog: samenwerken brengt ons verder. Niet alleen Visma met Raet, en Visma | Raet met andere zusterbedrijven uit de Nederlandse Visma-familie, maar vooral een nauwere samenwerking met onze klanten. Gezamenlijk kunnen we de toegevoegde waarde van onze software en services vergroten, het beste uit onszelf halen. Zodat onze klanten maximaal kunnen presteren. #samenwinnen.

Dit was mijn top 5 met insights van de Business Day 2019. Wat was jouw belangrijkste take-out van die dag? Ik hoor het graag!

Laat een bericht achter in de reactiebox.

0

Reacties

Plaats een reactie

Thomas Huisman

Ontwikkelingen op het gebied van HR-software en -services in de zakelijke markt