Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

"Flexibilisering en talentmanagement gaan elkaar steeds meer raken"

Sander Kars
Sander Kars 05 december 2014

Interview met Maikel Schamp en Harald van Voorst (Raet)

Flexibel werken is belangrijk voor medewerkers. 56% van hen wil graag zelf de werktijden bepalen, blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015. Slechts een kwart van de werknemers vindt dat flexibel werken leidt tot een verhoogde werkdruk. Op het gebied van contractvormen is flexibiliteit minder in trek: de meeste medewerkers in loondienst hechten sterk aan een contract voor onbepaalde tijd. Harald van Voorst, productmanager bij Raet: “Flexibilisering heeft meerdere kanten. Medewerkers vinden het belangrijk om hun werk meer flexibel uit te voeren, maar zoeken naar zekerheid en vastigheid in hun contract.“

De afgelopen jaren is flexibel werken steeds meer gemeengoed geworden. Het Nieuwe Werken is niet nieuw meer. Medewerkers die van hun werkgever flexibel mogen werken, maken hier ook gretig gebruik van. Ze zoeken steeds meer naar de ideale balans tussen werk en privé en de manier waarop zij het meest productief zijn. Dat werkgevers nog wat terughoudend zijn, snap ik ook. Niet alle werkzaamheden lenen zich voor flexibel werken,” zegt Maikel Schamp, productmanager bij Raet.

Flexibele arbeidsmarkt

De behoefte aan meer flexibiliteit bij medewerkers heeft ook een keerzijde. Uit de Raet HR Benchmark blijkt dat medewerkers in loondienst waarde hechten aan vastigheid in hun contractvorm. Bijna 60% van hen is niet bereid om op flexibele basis te werken. Van Voorst: “Vanuit het perspectief van de medewerker blijft het vaste contract belangrijk, bijvoorbeeld voor de financiering van een hypotheek, de sociale rechten en inkomenszekerheid. Ons financiële en sociale stelsel is nog niet klaar voor een volledig flexibele arbeidsmarkt. Ook de discussies over verplicht pensioen voor de zzp’er zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Overheidsmaatregelen

Naar verwachting gaan werkgevers de komende jaren meer gebruik maken van tijdelijke contracten. Veel HR-managers geven in de Raet HR Benchmark aan dat overheidsmaatregelen verdere flexibilisering niet makkelijker gaan maken. Schamp: “De overheid wil met de wetgeving meer flexibiliteit realiseren, maar het is de vraag of zij dit ook bereikt met alle maatregelen. Zo dwingt de Wet Werk en Zekerheid werkgevers om een medewerker met een tijdelijk contract sneller in vaste dienst te nemen. Dit staat haaks op de behoefte van werkgevers om een flexibele schil te creëren.”

Kennisbehoud

Met de nieuwe wetgeving moeten werkgevers extra goed letten op de keten van hun tijdelijke contracten. Daarnaast maakt de nieuwe wet de zogenaamde ‘draaideurconstructie’ lastiger. Schamp: “Kennisbehoud wordt een steeds belangrijker thema voor HR-afdelingen. De kans is groot dat medewerkers met een flexibel contract de organisatie sneller weer verlaten. In wie ga je investeren en hoe erg is het dat medewerkers in wie je hebt geïnvesteerd de organisatie na twee jaar weer verlaten? Ik denk dan ook dat het thema flexibilisering steeds meer talentmanagement gaat raken.”

Onderzoeksrapport: Flexibilisering van arbeid 

Hoe gaan andere organisaties om met de flexibilisering van arbeid? En wat verwachten medewerkers op dat gebied? Lees er meer over in de Raet HR Benchmark 2014-2015.

Download onderzoeksrapport
0

Reacties

Plaats een reactie

Sander Kars

Content Marketing Manager

+31 6 21 27 38 38

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW