Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

“Nieuwe ontwikkelingen in e-HRM maken ons vak alleen maar leuker”

Tristan Lavender
Tristan Lavender 08 februari 2016

Foto: Sylvia ter Harmsel (tweede van links) en haar team

“Bij personeels- en salarisadministratie denken veel mensen nog aan administrateurs die elke maand hetzelfde doen. Maar ons vak is tegenwoordig juist ontzettend veelzijdig en dynamisch.” Sylvia ter Harmsel is coördinator voor de salarisadministratie en e-HRM bij de gemeente Wierden. Sinds 2012 heeft ze als projectleider de samenvoeging van de salarisadministraties en e-HRM modules van vier Twentse gemeenten gerealiseerd: Wierden, Rijssen-Holten, Hof van Twente en Twenterand. Ik vroeg Sylvia naar haar uitdagingen en ambities voor 2016.

Sylvia, je hebt inmiddels volop ervaring met het samenvoegen en inrichten van e-HRM modules. Welke vervolgstappen ga je in 2016 zetten?

“In januari hebben we een start gemaakt met de introductie van Performance Management van Raet. Managers en medewerkers kunnen alle stappen in de gesprekscyclus daarmee digitaal bijhouden. Ontwikkeling begint met een goed gesprek. Het is belangrijk dat we weten wat we in het werk verwachten van elkaar, waar de organisatie naar toe gaat en wat dat betekent voor de medewerker. Met Performance Management hebben medewerker en manager alle informatie bij de hand voor de gesprekken die zij voeren. Denk bijvoorbeeld aan het competentieprofiel van de medewerker en eerder gemaakte resultaatafspraken.”

Hoe gaan jullie om met de invoering van het individueel keuzebudget voor medewerkers?

“Afgelopen maand hebben we een begin gemaakt met de invoering van Flex Benefits van Raet. Komend najaar wordt daar het individueel keuzebudget aan toegevoegd. Vanaf 2017 kunnen medewerkers hierin hun persoonlijk budget beheren. Zij krijgen op die manier meer vrijheid om keuzes te maken die passen bij hun persoonlijke situatie. Wil je je vakantiegeld bijvoorbeeld liever opnemen in september dan in mei? Met Flex Benefits is dat straks mogelijk.”

Wat is volgens jou de toekomst van e-HRM?

“Ik verwacht dat medewerkers steeds meer gefaciliteerd zullen worden in hun persoonlijke voorkeuren. Onze medewerkers zijn nu al enthousiast over wat ze allemaal zelf kunnen regelen via e-HRM. Maar in de toekomst zouden we daarin nog een stap verder kunnen gaan. Denk aan de verwerking van declaraties. Medewerkers kunnen declaraties al bij ons indienen via e-HRM. Maar het moment van uitbetaling staat nu nog vast. Ik kan me voorstellen dat medewerkers in de toekomst de volgende dag al uitbetaald kunnen krijgen als ze dat willen.”

Wat betekenen zulke ontwikkelingen voor jou en je collega’s?

“De veranderingen in ons vak maken het werk alleen maar leuker. We bouwen met elkaar aan nieuwe processen. Dat vraagt ook om andere vaardigheden dan voorheen. Je moet nu processen kunnen overzien en de techniek beheersen. We ontwikkelen ons steeds meer tot beheerder van e-HRM modules en intern adviseur. Vroeger hadden salarisadministrateurs vaak een MBO-opleiding, maar tegenwoordig heb je eerder HBO-werk- en denkniveau nodig.”

Hoe zie je jouw eigen toekomst?

“Ik zie nog veel uitdagingen bij de gemeente Wierden. Daarnaast ga ik een dag in de week als zelfstandige werken. Ik wil andere gemeentes begeleiden bij samenvoegingstrajecten en procesoptimalisatie op het gebied van e-HRM en salarisadministratie. Spannend, maar ik denk dat ik veel te bieden heb op basis van mijn opleiding en ervaring.”

0

Reacties

Plaats een reactie

Tristan Lavender

Content marketing manager