Bel ons op +31 88 23 02 300
Blog

"e-HRM vereist omslag van organisatiegericht naar mensgericht denken"

Tristan Lavender
Tristan Lavender 30 november 2014

Interview met Coen Brandsma (Raet)

“Begin altijd bij de behoefte van je medewerkers.” Het is een van de eerste adviezen die Coen Brandsma, e-HRM specialist bij Raet, aan klanten geeft. Niet het perspectief van de organisatie, maar het perspectief van de medewerker zou volgens hem leidend moeten zijn bij e-HRM. “Verplaats je in de schoenen van medewerkers. Hoe kun je hen de regie geven over hun eigen HR-zaken? En wat levert medewerkers dat dan op? We bewegen naar een toekomst waarin medewerkers in control zijn over hun eigen gegevens en hun eigen ontwikkeling.”

Medewerkers betrekken

Veel organisaties moeten de omslag van organisatiegericht naar mensgericht denken nog maken, vindt Brandsma. “Nog te vaak worden nieuwe werkprocessen en instrumenten top-down geïmplementeerd. Managers en medewerkers krijgen er gevoelsmatig ineens werkzaamheden bij en voelen zich onvoldoende gehoord. Het is veel effectiever om hen van meet af aan te betrekken. Dan maak je veel sneller stappen met elkaar.”

Behoefte aan eigen regie

Wat volgens Brandsma ook gebeurt, is dat organisaties afzien van e-HRM omdat ze bang zijn dat hun medewerkers niet goed overweg kunnen met digitale middelen. “Dat is vaak een onterechte aanname,” zegt hij. “Vraag waar medewerkers zelf behoefte aan hebben. En realiseer je dat mensen tegenwoordig privé al lang gewend zijn om bijvoorbeeld hun bankzaken online te regelen.”

De uitkomsten van de Raet HR Benchmark 2014-2015 bevestigen dat de meeste medewerkers zelf in control willen zijn; 66% van de medewerkers wil de eigen HR-zaken kunnen regelen. 61% van hen wil dat bovendien tijd- en werkplekonafhankelijk kunnen doen.

Flexibilisering en talentmanagement

Kijkend naar de onderzoeksuitkomsten baart het Brandsma zorgen dat e-HRM vooral wordt ingezet voor basisprocessen zoals een digitale salarisstrook of het regelen van verlof, maar nog weinig voor talentmanagement. “Flexibilisering van arbeid wordt de komende jaren steeds belangrijker. Ik verwacht dat we het steeds minder over vastomlijnde functies zullen hebben, en steeds meer over projecten en rollen die om een flexibele inzet van de juiste talenten vragen. Daarvoor moet je als organisatie wel weten welke talenten je in huis hebt.”

Ook met het oog op aantrekkelijk werkgeverschap is deze aandacht voor talentmanagement via e-HRM belangrijk, voegt Brandsma eraan toe. “Jongere generaties zijn via social media al gewend om aan hun eigenlijke talent brand te werken. Zij verwachten van werkgevers een naadloze integratie met andere gegevens over hun ‘digitale ik’. Uiteindelijk komt dat ook de organisatie ten goede. Hoe meer relevante gegevens medewerkers vrijgeven, hoe beter je medewerkers in hun kracht kunt zetten.”

Onderzoeksrapport: Digitalisering HR via e-HRM zet door

66% van de medewerkers wil zelf zijn HR-zaken kunnen regelen. Werkgevers maken dat steeds meer mogelijk, via e-HRM, blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015.

Download onderzoeksrapport
0

Reacties

Plaats een reactie

Tristan Lavender

Content marketing manager

Volg ons

Volgende week vrijdag en zaterdag zijn wij te vinden op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI Amsterdam! Samen met d… https://t.co/ct3YGhCzEW